Terkini

8/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

[Tonton] Tetamu majlis umpama ‘kedai emas bergerak’ hadir di majlis perkahwinan

Sebuah klip video tular di media sosial Indonesia memaparkan aksi jemputan majlis perkahwinan yang memakai pelbagai jenis barang kemas dalam kuantiti banyak sehingga digelar ‘kedai emas bergerak’, lapor portal berita Wolipop.

[Tonton] Tetamu majlis umpama ‘kedai emas bergerak’ hadir di majlis perkahwinan
Penduduk Madura dikatakan mempunyai budaya memakai semua barangan kemas yang ada ketika menghadiri acara perkahwinan. – TikTok

Video yang dikongsikan di laman TikTok itu menunjukkan kumpulan wanita separuh usia memakai pakaian dalam tona senada bersama perhiasan emas bersaiz besar yang memenuhi badan mereka.

Ada antara mereka turut memegang wang tunai serta mengira duit pada majlis tersebut.

Menurut individu yang memuat naik video tersebut, Fahrozi, majlis perkahwinan itu berlangsung pada 12 Mac lalu di Bangkalan, Madura.

Fahrozi yang merupakan seorang jurugambar berkata, dia sudah biasa melihat wanita di Bangkalan memakai barang kemas yang banyak.

“Penduduk Madura sama seperti etnik Bugis di mana mereka mempunyai budaya memakai semua barangan kemas yang ada ketika menghadiri acara perkahwinan,” kata Fahrozi.

Video tersebut dimuat naik bersama keterangan berbunyi: “Mahukah anda mempunyai ibu mentua orang Madura?”

Ia kemudian menjadi tular dan menerima pelbagai komen daripada netizen.

“Kedai emas bergerak,” kata seorang pengguna media sosial. – AGENSIJangan lupa ikuti saluran media sosial kami di Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan Whatsapp

Catat Ulasan

0 Ulasan