Terkini

8/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Tidak setuju parti politik bergabung, penyokong rela dibaling najis lembu

Bangkok: Seorang arkitek Thailand dilempar dengan najis lembu pada Sabtu dalam persembahan luar biasa yang diilhamkan oleh keputusan kontroversi parti pembangkang untuk membentuk kerajaan campuran dengan parti yang disokong tentera.

Tidak setuju parti politik bergabung, penyokong rela dibaling najis lembu
Duangrit Bunnag disiram dengan air bersih selepas dibaling najis lembu. - Foto AFP

Menjelang pengumuman perjanjian mengejutkan itu, arkitek dan artis terkenal Duangrit Bunnag telah berjanji bahawa "jika parti Pheu Thai bergabung dengan parti Palang Pracharat (PPRP), saya akan membenarkan anda semua membaling najis kepada saya".

Dengan memakai sut hazmat dan topeng muka penuh, dia menunaikan janji itu pada Sabtu, melutut di atas kain putih di daerah Lak Si, Bangkok ketika orang ramai membaling najis lembu kepadanya.

"Saya mahu berkomunikasi melalui seni," kata seorang orang awam yang turut serta membaling najis.

Jeneral itu adalah antara arkitek rampasan kuasa 2014, yang menyingkirkan Pheu Thai daripada kuasa dan membentuk pentadbiran disokong junta yang mentadbir selama sembilan tahun.

"Duangrit mempunyai kepercayaan dalam sebuah parti politik, tetapi parti itu tidak mengambil serius kata-kata mereka," kata peserta itu kepada pemberita.

"Duangrit terpaksa menerima najis bagi pihak mereka."

Duangrit enggan bercakap kepada pemberita -- yang dengan berhati-hati mendesaknya untuk mengulas selepas dia disembur air bersih.

"Hanya ini akan membolehkan saya menjalani hidup saya dalam kebebasan untuk bertindak," katanya dalam satu kenyataan.

Pasukan perubatan bersiap sedia, dengan ambulans membawa Duangrit pergi selepas acara balingan najis itu.

"Saya cuba melarangnya, tetapi saya gagal," kata doktor Tosaporn Serak kepada AFP, sambil menambah dia telah memberi amaran kepada Duangrit bahawa terdapat risiko kesihatan.

Katanya, tiada sesiapa cuba menghalang tindakan Duangrit dan dia sendiri menghalang tindakan itu.

"Tidak mengapa, dia telah mengotakan janjinya," katanya. HMJangan lupa ikuti saluran media sosial kami di Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan Whatsapp

Catat Ulasan

0 Ulasan